Tekster
Korsgaard, Thomas
Hvis det skulle komme et menneske
Elektronisk tekst (ikke åpent tilgjengelig)
Form og innhold
Hvis det skulle komme et menneske (Korsgaard 2017/2023) er en roman om å vokse opp i fattigdom på landsbygden i Danmark, og er den første boken i en trilogi (Korsgaard, 2023, 2024). Romanen handler om femten år gamle Tue som vokser opp med sin mor, far og sine to yngre søsken i et miljø preget av familiekonflikter og store økonomiske utfordringer. Moren til Tue sliter med depresjon etter å ha født et dødfødt barn. Og mens faren til Tue, som er en temperamentsfull mann, tilbringer mye tid i fjøset eller ute på jordet, sitter moren mye for seg selv i et mørkt rom og spiller poker på nett. Dette gjør at Tue blir overlatt til seg selv og påtar seg mange omsorgsoppgaver hjemme. Han føler særlig på et stort ansvar for moren. I tillegg er Tue med faren på nattlige utflukter for å stjele kabler fra togskinner, for å kunne selge disse til skraphandleren.
Tue tenker mye på døden og strever med å forstå seg selv og sine følelser. Han forsøker å finne sin plass i verden. Boken gir oss et innblikk i Tues følelsesliv der han ofte opplever seg selv som «ekkel», «annerledes» og engstelig. Samtidig gir boken et glimt av håp, særlig når Tue er sammen med sin gode venn, Iben, og drømmer om fremtiden. Boken gir en sterk og rørende fremstilling av Tues kamp i en sårbar og kaotisk tilværelse.
Romanen tar opp flere pedagogiske problemstillinger som kan drøftes i lys av fortellingen om Tue: Hva kjennetegner Tues hjemmesituasjon, og hvordan får de valgene han gjør betydning for hans danning som menneske? Hvordan kan en vanskelig sosioøkonomisk situasjon påvirke barn og unges læring og utvikling, oppdragelse og danning? Hvordan kan skolen fremme alle elevers danning som mennesker, uansett økonomisk bakgrunn? Hvordan kan skolen redusere stigmatisering av elever som har det vanskelig hjemme? Og ikke minst: Hvilket ansvar har vi som samfunn for å støtte barn og unge i risiko, og hva kan vi gjøre?
Temaer
Kamp med seg selv, Menneskets betingelser, Sosial marginalisering, Sosial og økonomisk ulikhet, Ensomhet, Død, Angst, Familierelasjoner, Destruktive Livsformer, Håpløshet, Håp, Utenforskap, Barndom, Omsorg, Omsorgssvikt, Overveielser og valg, Selvforståelse, Identitetsproblemer
Supplerende kunstverk
Bilder
Munch, E. (1892). Aften på Karl Johan. [Olje på ugrundert lerret, 84,5 x 121,7 cm]. DigitaltMuseum: Kode, Bergen.
Munch, E. (1893). Skrik. [Tempera og fettstift på papplate, 91 x 73,5 cm], Nasjonalmuseet, Oslo.
Filmer
Henriksen, C. S. (Regissør). (2018). Føniks [norsk tale og tekster, 85 min.]. Norgesfilm AS. Filmoteket.
Barnard, C. (Regissør). (2013). The Selfish Giant / En himmel av kobber. Se beskrivelse i Oppbyggelige eksempler.
Musikk
Pink (Alecia Beth Hart Moore). (2002). Family portrait. YouTube (3:49).
Tekster
Korsgaard, T. (2023). En dag vil vi le av det. Bonnier Norsk Forlag. Tilgjengelig som e-bok via Feide. Den kan også kjøper som e-bok fra Ark.no eller fra ebok.no. Den er også tilgjengelig som lydbok.
Korsgaard, T. (2024). En måtte nok ha vært der. Bonnier Norsk Forlag. Tilgjengelig som e-bok via Feide. Den kan også kjøper som e-bok fra Ark.no eller fra ebok.no. Den er også tilgjengelig som lydbok.
Tilgang og referanser
Korsgaard, T. (2023). Hvis det skulle komme et menneske. Bonnier Norsk Forlag. Tilgjengelig som e-bok via Feide. Den kan kjøpes som e-bok fra Ark.no eller fra ebok.no Den er også tilgjengelig som lydbok. (Opprinnelig utgitt 2017)
Erfaringer
Hvis du har andre efaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til
Beskrivelse
ved Anita A. Nygård 14.10.2024