Johan Petter Falkberget

Informasjon i Wikipedia og i Store norske leksikon

Forfatteren og journalisten Johan Falkberget (1879-1967) vokste opp på Røros. Han jobbet i kobbergruvene fra han var 8-9 år fram til han var 27 år. Han var gift og hadde 3 barn, men bare to av dem vokste opp. Han bodde i 10 år på Grorud i Oslo og satt på Stortinget for Arbeiderpartiet fra 1931 til 1933. Hans politiskes ståsted var kristensosialist, og vi finner en religiøs grunnfølelse i mange av hans litterære verk. Han kom tilbake til barndomshjemmet ved Ruglsjøen i 1922 og ble boende der resten av livet.

Han ble kjent i 1907 gjennom romanen Svarte fjelde. Mange regner likevel Den fjerde nattevakt (1923) som hans virkelige litterære gjennombrudd. Han har skrevet mer enn 50 verk og er oversatt til mange språk. Han mottok flere priser og utmerkelser ‒ blant annet Stortingets æreslønn.

 

Falkbergets romanserie Nattens brød består av 4 bind som ble skrevet i perioden 1940-1959. Han gjorde grundige historiske studier for «å være hundre prosent sikker på at det ikke snek seg inn en uekte tone i denne dryge historien som det skulle ta meg mer enn et par decennier å komme gjennom» (brevsitat i forordet til Plogjernet, Den Norske Bokklubben, 1974). Første bind er dramatisert flere ganger, og ble filmatisert av Arne Skouen i 1969 med Liv Ullmann i hovedrollen.

Hans skrev om livet blant fjellfolk, rallarer og gruvearbeidere rundt Røros, og det var perspektivet fra gruvesliternes liv og livsrytme som preget hans skjønnlitterære produksjon, journalistiske arbeid og hans innsats som politiker både på riksplan og lokalt. I sin tale da han ble utnevnt til æresdoktor ved Stockholms høgskole i 1950, sa Johan Falkberget:

Min fars bergmannslampe ble min arvelodd. I lyset fra den har jeg tydet historiens bokstav bak århundrene. Hans lampe har vært «mitt seende øye» når jeg retter den mot min egen tid og dens mennesker. 

Johan Falkberget (f. Johan Petter Lillebakken) ble født i Rugldalen ved Røros 1879, og døde i 1967
Foto: Ukjent/NTB Scanpix

Beskrivelser knyttet til Johan Falkberget:

Tittel

Type kunstverk

Kunstnere knyttet til verket

Beskrevet av

Nattens brød 

Tekster Falkberget, Johan Petter Anne Karin Rudjord Unneland 31.05.2021