Kåre Holt

Informasjon i Store norske leksikon

Foto: André Savik
Asav, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Kåre Holt er ansett for å være en av de største fortellerne i sin generasjon og er tildelt en rekke utmerkelser. Han debuterte som barnebokforfatter i 1939 og fulgte opp med ulike romaner før han fikk sitt store gjennombrudd med okkupasjonsromanen Det store veiskillet i 1949. I en tid da krigslitteratur i dokumentarform var dominerende, skildrer denne fortellingen menneskets valgmuligheter. Gjennom psykologiske beskrivelser inviteres vi inn i tanker bak menneskers valg, og vi får innsyn i de framtidige konsekvensene disse valgene gir.

Holts hovedverk er roman-triologien om kong Sverre. Den utkom i 1965/1967/1969. Både her og i senere romaner setter han et kritisk blikk på makt og heltestatus og blir slik en tydelig samfunnsdebattant. Gjennom hele forfatterskapet var han opptatt av etiske problemer knyttet til valg og ansvar i ulike sosiale settinger.

Hans triologi om arbeidsbevegelsens historie som utkom i 1956–69, blir betegnet som en heltesaga om menneskets urkraft og opprørstrang. Hans tilknytning til den sosialdemokratiske arbeiderbevegelsen er tydelig i mye av hans diktning.

.

 

 

Kåre Holt (f. Kristiansen) ble født i Våle, Vestfold i 1916 og døde i 1997

Beskrivelser knyttet til Kåre Holt:

Tittel

Type kunstverk

Kunstnere knyttet til verket

Beskrevet av

Det store veiskillet

Tekster Holt, Kåre Gunnvi Sæle Jokstad
21.01.2022